Varkenshouderij- Kalverhouderij - Rundveehouderij - Pluimveehouderij - Geiten - en schapenhouderij
paardenstallen en binnenpistes
Propere stallen = gezonde dieren
Reinigen en ontsmetten van stallen
Reinigen en ontsmetten van stallen
Iedere veehouder zou routinematig minstens eenmaal per jaar stallen en hokken grondig moeten reinigen en onsmetten; in de pluimveehouderij gebeurt dat bij iedere leegstand.
Bij ziekteproblemen van besmettelijke aard is het uiteraard aangewezen dit frequenter te doen. Hiervoor moeten de stallen volledig leeg zijn, m.a.w. alle dieren moeten eruit verwijderd worden. In de intensieve veehouderij worden de dierenverblijven gereinigd en ontsmet bij iedere leegstand.
De infectiedruk is de concentratie aan ziektekiemen in de omgeving. Hoe meer dieren men houdt, hoe groter de infectiedruk en hoe belangrijker het is te reinigen en te ontsmetten om overdracht van ziektekiemen te voorkomen.
Reinigen
Reinigen is het verwijderen van organisch materiaal. Dit is mest, urine, strooisel, melk, bloed, voedselresten, aarde, … Door een grondige reiniging wordt reeds 75% van de aanwezige ziektekiemen uit de stal verwijderd.
Zonder een voorafgaande grondige reiniging is ontsmetten zinloos. Een ontsmettingsmiddel verliest zijn werking in de aanwezigheid van organisch materiaal. 'Vuil' beschermt immers de smetstoffen (bacteriën, virussen…) tegen de inwerking van het ontsmettingsmiddel
Referentie DGZ.be